Help u weidevogels aan natte poten?
Ook in 2024 roept Grutsk op ús Greidefûgels melkveehouders in Fryslân op om ( een deel van) hun areaal te vernatten. Vernatten om weidevogels te helpen in het broedseizoen. Vooral in droge periodes in het voorjaar heeft de weidevogel behoefte aan uw steun. Zonder dat het u veel moeite kost en natuurlijk op vrijwillige basis.
Sinds 2020 hebben 44 melkveehouders in Fryslân vrijblijvend advies gekregen van de Grutsk waterspecialist. Deze oud-medewerker van Wetterskip Fryslân is door de wol geverfd. Hij is bovendien actief betrokken bij een lokale vogelwacht en weet dus alles van weidevogels. Als een een adviesgesprek aanvraagt, neemt hij daarna contact met u op. Eventueel komt hij bij u langs om uw situatie in de praktijk te bekijken.
Vraag advies over vernatting aan bij de vernattingsspecialist van Grutsk op ús Greidefûgels >>>
Ook in 2024 heeft Grutsk op ús Greidefûgels een actie ontketend met zogenaamde greppelpompen. Maar liefst 46 lokale vogelwachten reageerden op een aanbod vanuit Grutsk op ús Greidefûgels. Zij krijgen kosteloos een greppelpomp op zonne-energie ter beschikking gesteld. Deze pomp wordt in het broedseizoen van weidevogels ingezet bij een of meer boeren in het gebied van de lokale vogelwacht. De provincie Fryslân maakte deze actie mogelijk.
Welke mogelijkheden zijn er verder om te vernatten?
Peilverhoging bij een perceel - jaarrond
Peilverhoging bij een perceel - tijdelijk
Een vorm van een plasdras
Het aanleg van een plasdras kan op vele manieren. Het water staat in plasvorm op een deel van een perceel. De diepte varieert van 0 - 20 cm en dus bij voorkeur niet egaal. De grasopbrengst zal lager zijn dan normaal. U kunt er hier voor kiezen de nadruk op de vernatting in het vroege voorjaar, het voorjaar (maart t/m mei) of in de zomermaanden.
Een greppel plasdras is ook een effectieve manier voor weidevogels in het broedseizoen. Met een glooiende wal van de greppel maakt u een ideale situatie voor de weidevogel. U kunt dit bereiken door het blokkeren van de waterafvoer of door bijpompen.
Wat kunt u nog meer doen voor de Greidefûgels?
U kunt ook op andere manieren iets doen voor de weidevogel. Bijvoorbeeld door nestpannen te gebruiken tijdens het bemesten of het maaien.
Of door 1 hectare van uw grond door te zaaien met een kruidenrijk- en bloemenrijk mengsel. Sinds 2019 hebben ruim 840 melkveehouders op vrijwillige basis meegedaan aan de actie b(l)oeiend Fryslân. Zij hebben minimaal 1 hectare van hun grond ingezaaid of doorgezaaid met een bloemen- en kruidenrijk mengsel. In totaal is er via Grutsk op ús Greidefûgels al meer dan 1.000 hectare kruiden- en bloemenrijk gemaakt. Deelname aan deze actie was ook vrijwillig en betekende dat de boer kosteloos 1 zak van 8 kg Grutsk-mengsel thuis kreeg bezorgd. Dit voorjaar zal blijken wat de resultaten voor boeren en voor de weidevogels zijn. Tegenover deelname aan deze actie stond geen vergoeding.
In 2021 startte Grutsk met de actie 'Gewurde litte'. Dit is het Fries voor 'met rust laten'. Door dus niks te doen helpt u de weidevogels. We roepen melkveehouders om 1 of meer stroken op hun land 'Gewurde te litten'. Dit betekent concreet dat de partners van Grutsk melkveehouders oproepen geen kunstmest in deze stroken te strooien. Ook vragen we deze stroken niet of laat (bijv. na 15 juli) te maaien. Dit alles om meer ruimte te geven aan weidevogels en hun kuiken tijdens het broedseizoen. Door deze rust zal de vegetatie veranderen. Meer kruiden en andere grassoorten. Door laat te maaien zal er in de cruciale kuikenfase meer schuilplaats zijn voor weidevogel kuikens. Want we zijn toch allemaal 'Grutsk op ús Greidefûgels'? En in 2022 introduceerde Grutsk de actie 'Ik dongje rûch'. Gebruikt u als melkveehouder of akkerbouwer 'rûge dong'/ruige mest op (een deel van) uw land of overweegt u dit te gaan doen? Meld u dan aan voor deze actie en ontvang een grondbord met de tekst 'ik dongje rûch'.
Heeft u nog vragen? Meer informatie?
Voor vragen over de campagne ‘Grutsk op ús Greidefûgels’ of het bestellen van extra nestpannen, kunt u contact opnemen met Henk de Jong: h.dejong@bfvw.nl / 058 - 250 43 88