Helpt u de weidevogel door niks te doen?


Bent u ook Grutsk op ús Greidefûgels en wilt u een uitdaging aangaan? Dit jaar maken we het u makkelijk. Door een stuk, 1 of meer randen van uw land ‘gewurde te litten’ (met rust te laten) helpt u de weidevogels. In dit stuk land vinden kuikens van weidevogels een schuilplek. Ook zullen er andere soorten bloemen en kruiden gaan groeien. De insecten die dit aantrekt, zijn belangrijk voedsel voor weidevogels.

U kunt zich hier voor deze en andere acties van Grutsk aanmelden >>>
grondbord 'gewurde litte'

Hoe werkt de actie 'Gewurde Litte'?

Eigenlijk is de actie 'Gewurde litte' heel eenvoudig. Door niets of weinig te doen helpt u de weidevogels. Door geen kunstmest op 1 of meer stroken te strooien verarmt deze grond. Hierdoor krijgen andere grassen, kruiden en bloemen de ruimte. Dit trekt extra insecten aan die belangrijk voedsel zijn voor weidevogels. Als u deze stroken bovendien niet of later (bijv. 15 juli) maait, creëert u een schuilplek voor weidevogels en hun kuikens tijdens het broedseizoen.

Gewurde litte heeft nog meer voordelen. Het bespaart u tijd voor onderhoud en kosten voor kunstmest. Bovendien zullen de kruiden die in deze stroken een kans krijgen van meerwaarde zijn voor uw veestapel. Sommige kruiden zullen de gezondheid van uw vee vergroten. U kunt dan bijvoorbeeld besparen op kosten voor dure medicijnen. Wilt u hier meer van weten?  Mail naar Grutsk op ús Greidefûgels via h.dejong@bfvw.nl. U wordt dan in contact gebracht met een specialist van Grutsk die alles weet van kruidenrijk grasland en de invloed hiervan op uw veestapel.

Als uw meedoet aan 'Gewurde litte' krijgt u kosteloos een grondbord toegestuurd. Deze kunt u in de buurt van de stroken u plek geven. Hiermee laat u aan de buitenwacht dat u actief rekening houdt met weidevogels. Hieronder vindt u de button naar het aanmeldformulier.


U kunt zich hier voor deze en andere acties van Grutsk aanmelden >>>


Wat kunt u nog meer doen voor de greidefûgels?

U kunt ook op andere manieren iets doen voor de weidevogel. Bijvoorbeeld door nestpannen te gebruiken tijdens het bemesten of het maaien. Of door ergens op uw land een stukje grond te vernatten. Vernatten voor onze weidevogels - ús greidefûgels. Zij hebben in het broedseizoen voordeel bij nattigheid. Nattigheid in de weide zorgt bijvoorbeeld voor meer voedsel voor weidevogels.

Heeft u nog vragen? Meer informatie?

Voor vragen over de campagne ‘Grutsk op ús Greidefûgels’ of het bestellen van extra nestpannen, kunt u contact opnemen met Henk de Jong: h.dejong@bfvw.nl / 0651 172 174.